KİTAP BASIN BÜLTENLERİ

 E-ŞİİR KİTABI BASIN BÜLTENİ, (DİLHAN)



[1] A.Ulvi Elöve’nin Gençlik Marşı şiirinden alınma dizedir. 

[2] Nazım Hikmet’in Davet şiirinden…

 

Not: Bağlantılardan kitaba ulaşabilir, okuyabilir ya da indirilebilirsiniz.

https://siirsarniciyasarozmen.blogspot.com/2021/07/dilhan.html

https://www.facebook.com/groups/1599953170100351/files  



“SAF SANATTAN İNSANA, ŞİİR ÇÖZÜMLEME TEKNİĞİ VE ŞİİR ELEŞTİRİSİ” İSİMLİ E-KİTABIN BASIN BÜLTENİ...

 


“Saf Sanattan İnsana, Şiir Çözümleme Tekniği ve Şiir Eleştirisi” isimli kitabım, sanatın neden sanat onuru içinde sanatsal tutumla sürdürülemediğinin altında yatan gerekçeleri ortaya dökmeye çalışır. Sanat, sanatçı, okur ve ortamı alışılmadık bir perspektiften görmeyi dener ve bilgiye dayalı sıra dışı önerilerle karşınıza çıkar. Ayrıca, sanat ve sanatın algılanma biçimi ile sanat ve insan arasında olması gereken ilişkinin niteliği ele alınır ilk bölüm boyunca. İnsanın sanat üretme gerekçesinden sanatın amacına, sanat dönemlerinden sanat eğitimine kadar pek çok alanı sanat bilimi ile diğer bilimler ışığında irdeler. Bu arada sanatsal ve yaşamsal deneyimlere de dayanarak şiire ve sanata yönelik yeni öneriler ileri sürer. Bunun yanında sanatçıların, süreğen içsel ve sosyal yaralarını görüntüye taşıyarak çözümüne ilişkin verileri incelemeye çalışır.

Saf imgelemden saf sanata ve saf sanattan daha duyarlı, estetik kaygısı gelişmiş insana varışın önünde duran sorunların izdüşümü resmedilir. “Tam insan”a ulaşmanın sırrının “Sevgi Eğitimi, Duygu Yönetim Eğitimi ve Sanat Eğitimi”nde gizli olduğunu açamaya çalışır okurlarına…

Kitabın ikinci Bölümü, Şiir Çözümleme Tekniği’ni ele alır. Bu teknik, şiirin varlık katmanlarını inceleme esasına dayanır. Şairin imgelem sürecinden şiiri yaratışına, şiirin okurda yarattığı en son erekten gelecekte iletisindeki devinime ve şiire artı değer katan tüm unsurlara kadar toplam şiirsel süreci kapsar. Şiirin iç organları dâhil, şiirin canlılığını ilgilendiren tüm elemanlarını işlevleri ile birlikte görüntüler. Tıpkı dünya ve yaşamın belirli ruhsal ve fiziksel katmanlardan oluştuğu gibi, şiir sanatı da kendine özgü katman yöntemi üzerinden incelenir. Bunun yanında, şiirin kurgusu, şiir dili tekniklerini ve şiirin okurla karşı karşıya gelmesinde ortaya çıkan etkiyi açıklamaya ve daha nesnel sonuçlara ulaşmaya çalışır. Diğer taraftan bir şiirin ne olup olmadığı, nasıl yazıldığı gibi sorulara ayrıntılı art alan bilgisi sunar.

Şiir sanatında var olan katmanların çözümü ve bu katmanların açılımından daha önce dillendirilmemiş iki kurama ulaşılır. Bunlar; “Rastlantısal Anlam Kuramı, Çağrışımsal İmgelem Kuramı’dır.  

       Kitabın üçüncü bölümünde “Eleştirmen ve Şiir Eleştirisi” ele alınır. Dinsel ve ideolojik taraftarlık veya ekonomik zorunluluk gibi zihin baskı yöntemlerini aşmış, tarafsız, bilimsel donanımlı, özgür ve özgün eleştirmen arayışına çıkar ve şiir dünyasında daha nesnel bir eleştiri sisteminin nasılına yanıt bulmaya çalışır. Şiir Çözümleme tekniği esasları çerçevesinde Katman Edebiyat Eleştiri Kuramı’nı öne sürer. Ayrıca eleştiri ve eleştirinin eleştirisinin, çağımız sanatsal gelişim ve dönüşümleri için artık bir okul niteliğine kavuşması gerektiğini savunur.

Bunlar; sadece şiir ve dil sanatları için temel çözüm ve eleştiri yöntemini oluşturmaz; aynı zamanda yaşamsal bir dünya fotoğrafı ile sanatsal bir dünya görüntüsünü ortaya koyar. Ek olarak tüm sanatların çözümü ve eleştirisi için temel bir yaklaşım oluşturur. Ayrıca Dünya ve Türk sanatında, özellikle şiirinde yıllarca tartışma konusu olmuş konuları magazinsellikten çıkararak bilimsel bir yaklaşımla açıklık getirir ve yeni öneriler ileri sürer. Okuyacağınız kitap sadece Türk sanatına değil; dünya sanat literatürüne kazandırılması gereken teknik, öneri ve kuramlar içeren ayrıntılı bir çalışmadır. 

Kitap, Şiir Çözümleme Tekniği’ni ele alır. Bu teknik, şiirin varlık katmanlarını inceleme esasına dayanır. Şiirin iç organları ile şiirin canlılığını ilgilendiren tüm ögeleriı işlevleriyle birlikte görüntüler. Bunun yanında, şiirin kurgusu, şiir dili tekniklerini ve şiirin okurla karşı karşıya gelmesinde ortaya çıkan etkiyi açıklamaya ve daha nesnel sonuçlara ulaşmaya çalışır. Diğer taraftan bir şiirin ne olup olmadığı, nasıl yazıldığı gibi sorulara ayrıntılı art alan bilgisi sunar.

Bu arada, daha önce dillendirilmemiş iki kurama ulaşılır. Bunlar; “Rastlantısal Anlam Kuramı, Çağrışımsal İmgelem Kuramı’dır.  

Kitabın üçüncü bölümünde “Eleştirmen ve Şiir Eleştirisi” ele alınır. Şiir Çözümleme tekniği esasları çerçevesinde Katman Edebiyat Eleştiri Kuramı’nı öne sürer. Ayrıca eleştiri ve eleştirinin eleştirisinin, çağımız sanatsal gelişim ve dönüşümleri için artık bir okul niteliğine kavuşması gerektiğini savunur.

Sonuç olarak kitap, sadece şiir ve dil sanatları için temel çözüm ve eleştiri yöntemini oluşturmaz; aynı zamanda yaşamsal bir dünya fotoğrafı ile sanatsal bir dünya görüntüsünü ortaya koyar. Bunlara ek olarak tüm sanatların çözümü ve eleştirisi için temel bir yaklaşım oluştururOkuyacağınız kitap sadece Türk sanatına değil; dünya sanat literatürüne kazandırılması gereken teknik, öneri ve kuramlar içeren ayrıntılı bir çalışmadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SANATA ÇÖZÜMLEMELİ BAKIŞ (Sanatsal Denemeler-4)

Sanata Çözümlemeli Bakış, Sanatsal Denemeler-4, Yaşar Özmen       SANATA ÇÖZÜMLEMELİ BAKIŞ   (SANATSAL DENEMELER-4)   Yaşar Özmen ...